Friday, 31 August 2012

Segmen: Follow Blog Kamu!!!

Hye sume..
jihah nak join segmen ni plak la..

nak Join?? KLIK SINI

nak tag :


Follower saya sekarang 131

♥ Merdeka Awesome Giveaway By Rochelle Liong *31/OGOS/2012 ♥

Hye!
harini nak join GA ni sempena Hari Kemerdekaan ^^
Firsg GA yg jihah join..hhehehe

nk join?? KLIK SINI

Berapa jalur pada Jalur Gemilang?
14

Berapa warna pada Jalur Gemilang?
4


Nak tag :

Jurnal | Cover Photo FB

Assalamualaikum n hye..

dh blank nk wat entry apa..
kui3..
so.. nak update pasal neyh je pon..
sbb FB dh manyak yg tukar timeline..
n ramai jugak dh bertukat kepada twitter..
tp.. nk update gak.. kui3..
sbb aku bosan giler.. so ak wat la cover photo neyh...

saje suke2 meh..


latar belakang sme ngan blog ak neyh..
sbb aku ske warna dy kui3..

nak amek wat cover photo FB kowg pon bley..
sowie la.. x cantik.. edit suke2..

till then Annyeong..

Luahan | Really Good Words

Assalamualaikum n hye...
 huhuhu.. nak update pasal ni aje pon.. disebabkan aku tringin nak tgok drama korea...
so aku pilih nak tgok you're beautiful buat kali keduanya..
keh3..
so part yg wat aku x ley blah skali..
part yg dimana... bawang yg dihiris hiris.. menyebabkan mata aku pedih bhai~
adowai... merah menyala matku.. berhingus hidung.. bergelen2 air mata ni..

so aku nak tujukan lagu ni untuk korang sume ^^
from Jeremy( Lee Hong Ki) my fevret ok..
simple song tuk kowg sume.. yg bertajuk Really Good words.. yg telah digubah ke English...


"I love you", these words are such good words
When our family goes to bed, they give and receive these words

"I love you", these words are such good words
These are words I want to give to you too ^^

I really like these words and so I am happy all day

I really like these words and so i’m joyful all day

I really like these words and so my heart keeps on pounding

"I love you", these words are such good words
I really like these words
I love…I love you


(^_^) Peace Yo00!

Thursday, 30 August 2012

Jurnal | Happy Birthday

Assaamualaikum n hye!

Bru je kejap td kiteowg sambut bezday mama yg dicintai..
hoyeh!
Happy Birthday to you, Mama!
Muahx~ XOXO


warna kesukaan mama PINk! huk3.. nak cri kek strawberry x jumpe la plak an..hheehhe


Semoga doa mama termakbul.. saya akan berusaha jadi anak yg baik^^

sesi penyampaian hadiah wat Mama Auwww..

kakak, mira, luqman n adam ^^
gambar aku xde sbb ... ho3... aku tukang amek gambar.. kui3..

opppss sowg lagi budak .. bezday dia ney
Norhidayah A. Rahman...
budak yg comey lotey neyh.. asal dr penang.. taken by PriNce of Kedah ( Farith Naquim)
ak n capik nak ucapkan happy birthday..
semoga panjang umur n murah rezeki ^^
sedap x kek tuh dayah?? hheheh

Peace YoOO^ (^_^)v

Jurnal |Tiada air~

Assalamualaikum n hye..

Smalam busy cket sbb kuar ngan dia si cintaku..
aiseyh..
alaa.. wat perkara biase aje.. kat Wangsa Walk

-Tengok Wayang.. Premium Rush.. bg aku citer neyh x bes pon.. ok2.. tp x da bomb.. mungkin setiap owg ada citarasa tersendiri.. tp citer neyh bukn citer rse aku pon.. huk3..

-Makan : T/hari~KFC, Ptg: keropok lekor, Mlm : Nasi Lemak Ayam rendang.. ** no wonder la aku dh naik 10kg..

-Main bowling... sbb karoke small room dh penoh.. huk3.. Result: seri 73-73.. maaf kami neyh x reti men.. bru 2nd time main.. kui3..

-Beli Belah kat Carrefour.. murah cket brg2.. aku beli brg2 keperluan nak balik kolej..
dia plak beli air minuman.. 2 tong jugak dy bantai.. sbb kak dia kol dia suro balik awal sbb..
satu Bandar Baru Sentul xde air..

cian la dia... balik tuh kelam kabut la dia.. biasa la satu2 nyer anak laki dewasa,, kena la angkut air dari lori tangki air DBKL.. ayah pon dh x larat nak angkat..

Dia dengar jiran2 kata.. kononnyer x pernah dapat bil air.. so sbb tuh bekalan air kena potong. agak2 sbulan la jugak.. giler la...
Pagi td dia ambil air kat paip bomba.. nasib la ada air..
kputusannya x taw la ada air x sblom mggu neyh..
smoga urusan semua dipermudahkan..
Aku di sini bersyukur ada air.. pasni nak guna sebaik mungkin..
xnak bazir2 dh..

(^_^)v Peace Yo00!

Wednesday, 29 August 2012

Wordless Wednesday | Boredom

Assalamualaikum n hye...
this always happen to me :P



#sources: tumblr

Tuesday, 28 August 2012

Luahan | Anak Kampung

Assalamualaikum n hye...
ada satu kisah....

Disaat ku sedang menelaah untuk peperiksaan akhir..
angin bayu malam meniup sepoi2 bahasa dari luar tingkap..
nyanyian cengkerik hampir membuat mataku terlelap..

ku mencapai tetikus notebook lalu klik butang 'play' playlist yg ku 'pause' sebentar td kerana ingin memberi sepenuh perhatian pada pembacaan ku..
kepala ku mengangguk-angguk mengikut rentak lagu "Vegas Girl" yang dinyayikan oleh Conor Maynard..
Hilang sedikit mengantukku setelah berangan-angan jadi Vegas Girl..Aaaauuww...
'Saya Minah Kuat Perasan'..

kemudian.. lgu lain telah bertukar...
lagu 'Anak Kampung' bukan Jimmy Palikat...
tetapi diubah suai yg dinyanyikan oleh Tasha Manshahar..
kerana kepala ini tak mahu ikot rentak lagu...
jari jemari yang memegang pensil n sehelai kertas putih.. asyik mengikut rentaknya..
hoyeh.. tiba2 teringat si dia si jantung hati ^^

tiba di chorus...

Tiada keretamu aku pun tidak kisah,

Kita boleh jalan kaki sama-sama,

Kalau ada bas kita tahan saja,
Naik sama-sama.



Engkau pun tahu,Kita sama suka,

Kita susah pun kita sama-sama,

Kerna aku cinta aku selalu sanggup,
Hidup bersamamu.



pesanan untuk dia~

Kita masih muda,
Masih ada masa,
Usaha sama-sama,
Jangan putus asa,
Engkau akan berjaya,
Jadi orang kaya,
Hidup bahagia.

ku bukan profesional.. bukan jugak kreatif.. kerna itu aku lukis owg lidi.. yg carca merba.. ho3...

(^_^)v Peace YooO!

Monday, 27 August 2012

Jurnal | Monopoly

Assalamualaikum n hye!

sebab aku neyh seperti katak di bawah tempurung...
eyh.. x... aku neyh besar.. so seperti gajah di dalam gua...
so aku bru taw.. yg Monopoly.. ala game yg ala2 jutaria tuh..
dah diupgrade ke Electronic Banking..
hoyeh mang jakun cket.. kui3..

Smalam lah.. adik2 aku ajak g lepak kat Toys R us...
kononnye nak beli bayblade control..
tgok online nk beli... tp beli tgok real x jdi..hampeh tol..
berpusing2 satu Toys R Us tuh nk beli at least satu mainan...
mula2 nak beli Robot.. aku sgt2 x stuju.. klu dy nak aku bley jd robot dy..
hahhahaha...
then dy wat kputusan nak beli Monopoly neyh..

Monopoly neyh xyah pakai duit.. guna DEBIT KAD
so pasni.. xde la dwit berterabur,.. xdela bank abes dwit sbb pemain kaya gilew..
keh3..
Main cucuk-cucuk je.. hehhehe

pas beli..
balik je trus g main... x menyempat.. bersambung sampai ke hari ni..
hehhehe.. yg bgusnya.. game neyh.. menyebabkan we spend more Quality time with Family..
bru ada komunikasi~ asyik dok hadap tv.. game.. wlupon bersama keluarga..
yg neyh mak aku cakap neyh.. hehhehe.. btul2.. sowie Mama...


till then,..
 (^_^)v Peace YoO!

SEGMEN : Bersama warna kegemaranku

Assalamualaikum n hye!
Harini nak join segmen 'bersama warna kegemaranku'

nak join?? KLIK SINI
aku suka warna biru since aku dari kecik lagi....
klu bley sume mende nak warna biru..
tp aku kena limitkan la jugak sebab mak aku ni anti-blue..
hhahaha... nak jge hati dia la katakan... t dia membebel a plak..
orang kata spe suke warna biru neyh seorang yang setia..
hoyeh memang aku ni seorang yg setia...
setia kepada yg biru.. dulu mse skolah.. pasukan rumah sukan aku pon biru..
siap jadi komander kawat lagi.. kui3..

sbb aku suke biru.. aku nak tahun neyh raye biru.. kekkeke
tuh yg si dia n adik jugak pakai biru.. hheheheh..

nak tag:

http://hazirahramli.blogspot.com/
http://celotehgadisamoi.blogspot.com/
http://najihah90.blogspot.com/

n bloggers yang lain2 jugak...

till then..
(^_^)v Peace YooO!

Happy Belated Birthday Wati¬

Assalamualaikum n Hye...

pada tanggal 26/8/1992 lahirnya seorang puteri ke dunia ini yang diberi nama Tengku Nur Saffawati..
menjadi seorang sahabat bernama Najihah Binti Murshid dan juga Anis Natassya..
harini dh masuk penggal 27/8/2012..
mungkin sudah terlambat untuk ucapkan Selamat Hari Lahir buat teman ku ini...
bukan ku lupa tapi kekangan masa yang tidak mengizinkan.. maafkan aku..


wati yg berada di sebelah kiri skali..
smoga ikatan persahabatan kita kekal abadi.. InsyaAllah..
semoga berjaya dalam kehidupan kelak..
take care dear¬

juz a simple video I make juz for you..
sweet 20 ^^

Saturday, 25 August 2012

Jurnal | Thank You.^^

Assalamualaikum n hye!

Thank You! Terima kasih kepada semua bloggers..
sbb sudi jd followers jiha n visit jihah ^^
Now my followers exceeding 100..

I'm not a good writer neither a hot girls..
I'm just a plain girl who want to express my feeling..
I've been into your world that make me close to you..
I'm a doctor-to-be.. and I want to know the society around me..
That helps me a lot.. Thank You everybody....^^




Friday, 24 August 2012

Memori | Banyak orang Banyak Ragam..

Assalamualaikum n hye!
Masih ingatkah anda proverb english..
org kata...
practise makes perfect..
tp ad org balas..
nobody perfect in this world... so why practise?
so manyak owg manyak ragam.. ada owg bley menerima.. manakala ada owg tidak..

kadang2 tertawa melihat telatah mereka sendiri.. macm anak cousin aku neyh..
bila sekali imbas.. teringat mia sara nasuha tuh..
ala pelakon cilik tuh..
tp yg neyh nama dia Nadia...


plg suke bergambar...
klu merengek.. menangis.. kiteowg akn pujuk dia amek gambar..
trus happy..  ^^
mesra kamera rupanya...
teringat aku.. situasi dia ngan mak dia..

Mak  : Akak...kenapa buat muka macam tuh?
Nadia: Xpela.. nampak comel..
Mak  : Perasan!

hahha mang cumell pon..
hoyeh.. x ketinggalan adik dia adlan neyh..


aku xtaw la mne si adlan ni taw nak wat muke cam tuh..
xpernah ak ajar..
cakap nak amek gambo je.. trus POSING.. ekekekke..

hoyeh abang dy agak nakal cket..
umo 5 tahun dh pandai main counter strike..
abg dy nme arif.. abg dy la ajr ak camne nak main counter strike..
oouhh yeah.. dak 5 taun ajar dak 20 taun.. ekekkee..

ouh dia jugak potong rambut Nadia..
menyebabkan rambut nadia neyh senget sebelah..
nampak cam dia selit rambut kat belah kanan tuh kn.. tp sbenarnye x.. telah dipotong oleh abg sendiri..

bile besar nnt.. sume mende neyh akn jd kenangan.. yg mne bley jd bahan ketawa x kering gusi...

contohnyer.. cam adik beradik mak aku..
mse kat kg bru neyh.. dengar diorang bersembang..
ekekekek.. gelak ketawa..

ayh sedara aku sowg neyh.. nakal sgt..
pantang dilarang.. makin dilarang makin dibuat..

mse dulu2 hidup susah.. sumenye nak dikongsi..
contohnyer basikal..

Bila dia kena anta mak Teh ak g sekolah..
bila dh nak sampai sekolah.. mak teh ak xkan suwo dy stop.. sbb klu dy stop..
makin laju dia meneruskan perjalanannya..
x pegi skolah la mak tih ak t..

Bila dia balik skolah giliran pak teh ak plak nak g mengaji..
mse pak teh ak tengah tggu dy.. dy saje.. naik basikal keliling rumah..
pak teh aku dh lmbat.. sje nak menyakat...

bila mak aku tengah wat kuih raya..
dy akn tgok n usik2 cket2..
tp mak aku x berani larang sbb.. klu dilarang t abes diramas kuih raya tuh.. kui3..

bila atuk n nenek ak g kebun nek moto..
mak cik ak menangis nak cari nenek aku..
dia x tahan dy bawak mak cik aku nek basikal..
kononnya nak bawak g jumpa nenek ak..
tp dy bawak keliling kampung sampai kebas punggung mak cik aku..
ekekkeke... sumpah x nangis cri dh pastuh..

tp skang neyh dh besar kn.. dh matang pon..
bley je get along ngan adik beradik..

ituhla owg cakap..
air dicincang x kn putus ^^
Sejarah lme telah dilakarkan.. n x bley diubah..
harini.. pada saat ini.. kita akan melakarkan sejarah baru...
biarlah sejarah baru ini menjadi sejarah manis dalam hidup kita pada masa akan datang^^

(^_^)v PeAcEE YoO!

Thursday, 23 August 2012

Jurnal | First Time

Assalamualaikum n hye~
wahh mse aku blogwalking..
sumenyer mengupdate pasal raya..
sronoknya hampa.... ^^v
eyh ter speaking kedah plak..

harini seperti yg dijanjikan... Capik datang beraya di rumah...
FIRST TIME aku ngan kakak nak masak kat tetamu..
klu x mak aku je...
kiteowg tolg cket2 jep...
Inilah hasilnyer...
Menu :

1. Spaghetti
nak resepi tnye kakak aku.. ho3..

2. Ayam Grill
nak resepi.. KLIK SINI

3. Pizza
yg neyh blom masak agi.. raw bru.. simple aje.. guna roti pita,.. huk3..

4. Nasi Goreng
  **maaf xde gambar
5. Tiramisu
wlupon burok rupanya.. sbb yg tuh yg lebih2.. yg cantik2 dyowg dh mkn sblom amek gambo.. sedap.. rsenye marvelous abes taw sumenyer.. hehehe nk resepi KLIK SINI

kENYANG pERUT, Suke hati...
dah tuh pegi photoshoot kejap...
penat neyh mendaki bukit.. kui3...
rumah ku bukn bandar juga bukan kampung sekadar DENAI hehehe..


hoyeh.. kakak capik n partner..
adik2 yg tomey..
kecian adik capik yg sowg neyh..terkejut ha.... sbenarnye tersnap gambar dy neyh ha.. jln cepat sgt..


ehem2... 

Jurnal | Hidangan Hari Raya^^

Assalamualaikum n hye!
Tahun neyh kononnyer nak raya di KL..
tp last2 minute.. beraya jugak kat Kedah nun utara di sana..
mulalah... jeng..j3ng..jeng..
beraya ke sana ke mari..
yang sedapnyer.. bile tuan rumah masak uuuiiitt..
Marvelous...
Terima kasih menambahkan berat badan saya 10 kg ^^
selain dari kuih muih n ketupat rendang segala bagai.. ni la yg aku jamah



1. Gulai Gajah a.k.a Gulai batang Pisang


2. Hot dog n Ayam Bakar


3. Ayaq Asam (ak x taw owg len pggil pe.. tp bila kat kg.. dyowg sume pggil neyh)


4. Laksa Kedah

5, Daun Mengkudu

actually aku terlupa nama apa.. rasanya lah.. ni adik ak gtaw.. tak taw la dy tuh bley caye ke x..
**maaf pasal ulam ulaman neyh fail!


6. Nasi Kerabu

7. Tuwon Shinkafa (mknn Nigeria Africa)
dyowg gtaw aku.. yg putih tuh cam tepung suji.. n mkn ngan rupanya cam gulai.. tp rempah dy tersendiri la.. aku panggil gulai kepala lembu.. sbb isi dy dr kepala lembu.. cara mkn ngan kepal2..


8. Pancit (mknn Filipina)-
ni yg halal punyer neyh.. car masakan jep ikot pancit..

9. Tempura Cendawan/Bendi



10. Kuey Teow Goreng


p/s gambar no 6-10 tuh aku ciplak dr pak cik Google.. ak x amek gambar mknn tuh.. sbb kat rumah org.. segan nak bawak kluaq kamera.. takot cam 'perak'(jakun) la plak..
hehehhehehehe

so tibe msenye....
esok si dia Capik nak dtg rumah...
tapi mama aku masih di kampung..
yg tinggal kakak aku, adik pompuan aku n abah aku..
so aku ngan kakak aku la kena prepare..
xpenah2 nak masak kat owg luar..
so kiteowg nak wat simple je..

1.Spaghetti
2. Tiramisu
3. Ayam Grill

kite tgok je la pe akn jd esok..
see you soon^^
Selamat beraya yang masih beraya tuh..
n selamat bertugas jugak spe yg x dpt or tak extend cuti raya tuh...

(^_^)v PeAcee Yoo0!

Wednesday, 22 August 2012

Wordless Wednesday | Model iklan Air ^^

Assalamualaikum n hye ^^ ouhh x laratnya..
bru je balik dr kedah setelah 5 jam perjalanan...
 kalau la ada minuman bertenaga :P

caption #Minumlah air yg bertenaga ini^^ ~ air kosong..
video

tomeynyer dyeee

(^^)v PeaCe YooO!

Friday, 17 August 2012

Memori | I know what you did last Raya!

Assalamualaikum n hye..
Esok dah nak balik kampung.. huhuhu.. ^^
Aku ske balik kampung neyh..
tapi tahap yg paling segan bile owg tegor.. wuuitt makin berisi, makin kurus, ooouuh dh besar!!
hahaha segan2,,,
last year tok aku sakit.. so x jalan raya mne2.. aku pon balik balik kl awal.. tp aku x igt sbb pe..
tahun ni raya tanpa tok T.T
semoga roh nya tenang di alam sana

but 2 taun lepas aku ingat.. 2010
aku de join konvoi raya..
ngan kawan skolah menegah aku.. dr 2005 lg..

kredit for this pict to FATIN  yg kiri skali tuh ^^

ini picture nye ha.. aku je yg x pakai baju kurung~
rsenye sume nyer 3 buah kreta..
but sebuah kereta neyh. hmm terlajak cket mse undur kreta..
pecah kreta dia bahagian belakang... nasib xde sape yg cedera
dia xnak balik umah xnak kakak dia tahu tp balik tuh dia gtaw mak dia je...

so mse kereta tuh masok bengkel..
dyowg neyh bermalam kat umah mak sedara aku sehari..
n kwn aku lg sowg sehari..

tringat lagi mse bapak aku nak hantar kiteowg g pekan..
sbb nak naik bas ke bandar..
konon nye nak tgok kereta tuh kat bandar..
siapa sangka kereta waja boleh muat 7 orang dewasa..
keh3...

Nina yg paling kanan tuh duduk atas riba aku..
hehehhe...^^

sekarang sume dh besar.. wlupon busy ngan schedule masing2..
but still contact..  InsyaAllah kalau ada peluang kita konvoi lagi yer^^
secara jujurnya... aku rindu kat hampa semua ;(

Salam Aidilfitri sume....
Maaf Zahir dan batin^^
(^_^)v PeaceYooOO!

Thursday, 16 August 2012

Memori | Pelancong~ OME!

Assalamualaikum n hye..

rsenye semua orang pernah terserempak dengan pelancong..
n sebahagian dr mereka cuba nak bertanyakan arah ataupun bersembang..
Bukan semua org fasih berbahasa Inggeris.. mereka tahu cuma tidak fasih~
Misalnya dalam kes aku..

Kes 1: Where is Masjid Jamek??

Sedang aku menunggu seseorang di stesen keretapi MASJID JAMEK dtg 2 org pelancong..
pergh berdebar2 nak lari segan la plak.. Nampak sangat..

Pelancong : Where is Masjid Jamek?
Aku          : Here~ (apa ke pelik minah ni.. dah sampai stesen masjid jamek tahu plak dy nak turun kat sini?)
Pelancong : No, I mean where is Masjid Jamek (sambil buat tgan cam bg sign)
Aku         : Ouh! Masjid..Masjid...(dy nak cari bangunan rupanya.. ) you just go straight n then turn right.. the masjid is over there..
Pelancong: ouh tq ^^

aku melihat mereka pergi..setelah mereka berjalan separuh jalan.. aku pusing ke belakang.. eyh tuh masjid jamek.. yg aku tunjuk kat dia tuh... alamak! MASJID INDIA.. mereka sudah pon berjalan jauh.. pergh I'm very sorry.. **nak lari kejar takot polis syak wasangka aku neyh mencuri sbb tibe2 berlari

nmpak bezanya??

Kes 2: Where is Federal mosque??

Sedang aku dan dia berjalan-jalan di Dataran Merdeka.. datang seorang pelancong..

Pelancong: Where is Federal mosque?
Aku        : Dear, Federal tuh apa? klu mosque tuh masjid.. manyak masjid kat sini.. masjid jamek kot..
Dia         : x la.. masjid wilayah..
Aku        : ouh.. Its over there (serentak aku tunjuk kanan dy tunjuk kiri)
Dia         : eyh bukan sebelah sana ke? (bergado la depan2 pelancong tuh gak ~sana lah sinilah)
Pelancong: No, no, its Ok (cam dy taw je pe yg kiteowg gado)
Aku n dia : Sorry, we dunno..

Kan bgus cakap awal2 kiteowg tak taw.. **pdehal aku tunjuk btol dah..

tahu x kat mana?

Kes 3: What is 'Nasi Lemak'?

Di KLIA, kapal terbang delay sebab hujan, tp aku sangat lpar, so aku ajak kwn aku mkn kat restoran neyh.. manyak masakan melayu.. Semasa sedang beratur dengan kawan aku..

Pelancong: What is Nasi Goreng?
Aku        : Fried Rice.. we fried the rice ^^ (dengan bangga menjawab)
Pelancong: Then What is nasi lemak..??
Aku        : it is rice...err ...(pergh blur~ kwn aku dok bisik "cakap je la fat rice") boil with coconut milk! (pergh jwpn plg bengap) and also sambal... you know the chilli sauce.. (bile mse la sambal ngan sos cili tuh sme) If u want to know better u ask her(sambil tunjuk salesgirl tuh)
Pelancong: ouh.. tq..tq.. 

pergh.. menggigil aku nak jawab.. time neyh masa lower form skolah menengah.. so english mang aku x pandai k... apatah lagi nak bercakap.. klu kowang tak taw.. better cakap i dunno jep.
reti x nak terang??

........................................................................................................................................................
tapi kalu dekat Jepun lain.. Lecturer aku cakap klu kita tanya dyowg, dyowg tak bley jawab mereka rasa serba salah sangat.. tp dyowg tak kan biar saja.. dyowg sndiri akn crikan owg yg btul2 bley bantu...

so depend kat kita la..
rsenyer klu kita pon berada dekat sesuatu tempat yg baru bila ditanya tidak tahu..
seperti kita ini tidak dilayan.. biarlah kita ada manner.. berbudi bahasa..
dahulukan dengan ucapan maaf...

masih teringat kata2 guru cikgu sivik aku.. negara kita pernah terletak antara top 10 yg kurg adabnya~

(^_^)v PeaceE YooOO!

Klik enTry Yg agak2 Menarik ^^